Tuesday, April 12, 2011

Langkawi dan Keju?

post imageapa dia kat langkawi ni ada oghang buat keju ka? buat- buat terkejut plak! tu la dia reaksi sesetengah penduduk langkawi yang terkejut ade orang buat keju kat pulau lagenda, tp bile aku bgtau ala yg masuk tv3 tu!  baru lah diorang ingat memang ada pun cuma diorang tak sedar sememangnya ade pengusaha keju kat pulau tu yang diberi nama Friendly farm.
post image
ramai orang tak tau sebab lokasi ladang tu agak terpencil ade la dlm 30 km, kalau sekali pegi dah macam nak masuk kampung kat ulu2 perak@terengganu sbb jalan nak pegi sane tu kecik je ngam2 tuk kete la, kalau bertembung jenuh la yg sorang tu teleng kepala kene riverst. kat situ ade 2 tempat 1 kat buffulo park, tu jabatan haiwan yang buat sebab ade ternak kerbau  khas tuk buat keju boleh la rasa cheese mozarella yg enak hasil anak tempatan dan juga keenakan sticke daging kerbau yg fresh.

post imagelagi 1 nama dia friendly farm yang mat saleh italy buat dan dah masuk tv3. yg bestnye kat situ sampai je kitorang disambut oleh kambing bersaiz besar dan jinak kat depan pintu, tp sayang mat saleh tu tak de sbb dah bukak cawangan kat k.l so klu ade tempahan dia punye staff yg buat. kat situ dia ade buat mozarella dr kerbau harga dia rm 100/kg, mozarella lembu rm 30/kg ade gak cheese dr susu kambing tp dia punye bau busuk ya amat sekali rase amis mcm kambing, aku rasa skit memang susah nak telan la, 1 lg ade cheese ricota ape tu cheese ade campuran buah-buahan dan kismis. yang tu kene oder sehari sebelum baru dioang buat.

mcmner pun kire berbalai la trip aku kali ni sbb dah lama dah tau cume skrg ni jumpe, walaupun jauh terperuk kat tengah2 langkawi lepas puas pusing satu pulau baru jumpa, kir puas hati sgt2 sebab aku dah tengok sendiri tempatnye kat ne........

1 comments:

ajako said...

patut belikan goat cheese tu bagi kat degis, bior kurang skit degilnya...

Post a Comment

dipersilakan kepada anda yang tegar memberi komen-komen membina....